Sayfalar

15 Haziran 2012 Cuma

İKİ DİRHEM BİR ÇEKİRDEK

 Bu yazıyı galiba geçen senelerdeki ders kitaplarımda gördüm ve çok ilginç geldi.Kitabı atmadan önce de bu yazıyı ayırmıştım. Dün odamı toplarken gördüm( yok yok hayır dağınık biri değilim asla! :P) ve paylaşmak istedim:D

Keçiboynuzunun adı Yunancada "keratıon", İngilizcede "carob" Arapçada ise "kırrıt"tır. Keçiboynuzunun tohumu yüzyıllar boyunca elmas ölçmek için kullanılmış. Elmaslar keçiboynuzu tohumarıyla tartılarak satılırmış. bu yüzden keçiboynuzu "kırat" ya da "karat" denilen ölçüye adını vermiş.
Dosya:Carop tree seed.JPG Prof. Dr. Ayhan Akkaya şöyle yazıyor: "Keçiboynuzu çekirdeği tabiatta ağırlığı değişmeyen bir tohumdur. Bütün tohumlu bitkilerden yalnızca keçiboynuzu uzun süre suda bekletilince tohum verir.bu hem çok kuruduğu ve meyveden çıktıktan sonra son ve sabit ağırlığını aldığı için hem de içine su alma ihtimali çok az olduğu içindir."
            Keçiboynuzu çekirdeği Araplar Selçuklular Osmanlılar döneminde ağırlık ölçüsü olarak kullanılmıştır. 4 tane keçiboynuzu çekirdeği 1 dirhemi ifade eder (1dirhem 3 gramdır). Satıcı 2 dirhemlik bir ürün satarken bu da benden olsun diyip 1 çekirdek daha fazla tartarsa bu müşterinin saygın biri olduğunu gösteririmiş. "İki dirhem bir çekirdek" sözü burdan gelir.

           O zaman bir çekirdek fazlanız olsun diyip bağlayalım bari :P

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder